Marmelada de portocale
Ingrediente:
600-700 gr portocale
1 lamaie
1 kg zahar
Mod de preparare:
Portocalele si sucul de lamaie se pun intr-o cratita cu 1 litru de apa, asa incat apa sa acopere portocalele. Se lasa apa sa dea in clocot, apoi redu focul si las-o sa fiarba usor pentru. 2 ore, sau pana cand coaja de portocala va putea fi intepata usor cu fuculita.
Incalzeste zaharul, in cuptor, la temperatura mica.Scoate portocalele din lichid si las-le sa se raceasca atata timp pana ce le vei putea tine in mana.Cand s-au racit destul taie-le in jumatate si scoate-le miezul, adaugandu-l in lichidul ce au fiert portocalele.Pune lichidul cu miez de portocale la fiert timp de 6 minute, apoi strecoara lichidul intr-un bol, presand pulpa de portocale cu o lingiura de metal.
Toarna lichidul inapoi in cratita.Taie coaja de portocala in fasii subtiri, cu un cutit ascutit.Adauga fasiile de coaja in lichidul din cratita, adaugand si zaharul cald.Amesteca-le pe foc mic, pana ce zaharul s-a dizolvat, aprox.10 minute, dupa care lasa-le sa fiarba timp de 1h 30 minute - 2h, pana ce se leaga.
4. Ia cratita de pe foc si inlatura spuma de pe suprafata.Lasa marmelada sa se raceasca 20 minute in cratita, apoi pune-o in borcane curate si sigileaza-le.